Tuesday, May 11, 2004
the Water Babies

kali ni aku cerita pasal sebuah buku bahasa inggeris juga... tajuknya The Water Babies, ditulis oleh Charles Kingsley (again) dan ditulis pada tahun 1863. Walaupun sebelum ni aku juga cerita pasal sebuah lagi karya Prof C. Kingsley (Hypatia, 1853) tapi he's not my favorite author lah. Kebetulan saja (",).

Buku WB ni menceritakan pasal seorang budak lelaki yang masih kecil bernama Tom, seorang chimney sweep di kota. Pada zaman itu (kurun ke-18) di England budak kecil yang tidak beribu bapa selalu disimpan sebagai hamba dalam pelbagai profesion. Antaranya sebagai maid di rumah-rumah orang kaya dan pekerja di dobi-dobi (kanak-kanak perempuan), apprentice kpd tukang besi (kanak-kanak lelaki) etc. Bagi Tom pula, dia dijadikan budak suruhan oleh tuannya bersama beberapa kanak-kanak yang lain untuk membersihkan chimney.

Hidup sebagai hamba, mereka selalu disuruh bekerja setiap hari, tidur di tempat tinggal yang kotor dan sejuk, makan tidak diberi secukupnya, pakaian tak bertukar ganti dan banyak lagi. Mereka tidak diajar tentang agama dan tidak bersekolah. Lazimnya kanak-kanak mcm ni tak hidup lama. Mereka mati di usia muda kerana pelbagai sebab antaranya kena pneumonia pada musim sejuk dan penyakit-penyakit lain kerana tidak cukup nutrien. Kesimpulannya Tom mmg menderita hidup sbg chimney sweep.

Tapi segala-galanya berubah bagi Tom pada suatu hari apabila dia pergi mencuci chimney sebuah rumah bangsawan. Nak tau apa yang jadi? Aku taknak bagitau korang sekarang korang kena lah baca buku tu sendiri. Banyak juga bookhouse yang print buku ni sbb mungkin copyright nya pun dah tamat (agaknya lah). Antaranya di bawah Priory Classics dan Penguin House. Boleh cari di kedai-kedai buku utama. Naskhah yang ada pada aku ialah terbitan Priory Classics nombor ISBN 0-7105-0216-8

Buku ni dianggap sebagai buku kanak-kanak yang klasik dan masih popular sampai sekarang tapi pada pendapat aku Prof Kingsley menujukan buku ni kepada orang dewasa. WB sarat dengan kritikan Kingsley tentang cara masyarakat England pada masa itu melayan kanak-kanak. Pada tempoh masa tu tiada akta yang melindungi kanak-kanak dari penderaan dan dalam karya kali ini nampak kebencian Kingsley kepada mereka yang suka mendera kanak-kanak. Orang-orang dewasa yang kejam digambarkan menerima pelbagai hukuman. Dalam WB juga orang dewasa dikritik kerana suka mengekang kreativiti dan imaginasi kanak-kanak.

Memang dalam buku ini banyak unsur khayalan. Tajuknya pun The Water Babies! Siapa yang suka berangan boleh lah baca buku ni. Terutama mereka yang suka membayangkan kehidupan di dasar laut. Sesuai untuk aku sebab aku suka berangan jadi dolphin (",) tak pun mermaid hehe...

Oklah aku nak sambung baca buku ni tinggal lagi dua tiga bab nak habis. Lagi pun malam ni ada Blue Planet kat tv3. Boleh masukkan gambaran dalam scene-scene tertentu buku ni (",) Korang cuba lah tak rugi - maksud aku cuba baca buku ni dan jugak cuba tonton Blue Planet!

Posted at 01:55 pm by mizzJo
Comments (1)

Kasihku Abadi - Shanika Latisha

Akan ku sisip
memori semalam
selagi langit
memayungi bumi

Cerita berkisar pada seorang gadis bernama Nur Iwana yang baru saja putus tunang dengan Haiqal, seorang 'kaki perempuan'.  Oleh kerana terlalu 'frust', Nur Iwana tidak mahu memikir untuk mencari pengganti.  Wana menyerahkan soal mencari jodohnya kepada Pak Su dan Mak Su nya.

Kesabaran Risyam dapat memujuk Wana untuk menerimanya sebagai suami.  Mereka di kurniakan sepasang kembar Rayyan dan Rania.  Akan tetapi langit tidak sentiasa cerah dan trajedi demi trajedi menimpa keluarga ini.  Wana telah keguguran anak yang dikandungi dan Risyam pula mendapat kemalangan semasa menjalankan tugas di US.  Dan lebih malang Risyam disahkan menghidap HIV positif akibat pemindahan darah selepas kemalangan.

Semasa mendapat rawatan di hospital, Wana telah bertemu kembali Haiqal.  Haiqal masih seperti dahulu dan dengan sifat kasanova nya inginkan Wana kembali dengan apa cara jua walaupon dia tahu Wana adalah isteri kepada Risyam.  Maka bermulalah konflik didalam hidup mereka.

Bagaimana seterusnya hidup Wana dan Risyam?
Dapat Haiqal memikat Wana semula?
Bagaimana penerimaan keluarga serta kawan-kawan apabila mengetahui yang Risyam menghidap HIV positif?

*...*...*...*...*...*
Seriously, I did shed tears reading this very moving story, as I can really feel the love and pain felt by the characters involved.  And I even felt like murdering Haiqal especially when he was battering his pregnant wife!  Writer also took pains to describe how the children were affected by the father's sickness.. the usual fights in school to honour the father's name, how the mother end up being dependent on Rayyan even though he is still a child.  In the initial stage of the story, I felt amazed by Risyam's patience and how I wished .. yeah! how I wish.. 

There is a "Segment Ilmu" at the back of the book, where there is a short description of HIV +, difference between HIV + and AIDS, how the disease spreads etc.  But the information here was not fully utilized in the story.  For example, why didnt Risyam use condom for safe sex with his wife.  Instead he chose not to have sex with the wife for a whole 5 years.  Man.. that's a long time to just look longingly at your spouse.

Actually I was impatient to follow snippets of it in Mingguan Wanita, so I ended up buying the book!  And for a first time effort by Shanika, this is good.  However she could squeeze more out of it by elaborating more on the couple's life before Rayyan and Rania was born, more on Ryu, the muslim convert, Haiqal's life after he became mad and more.  There were also some typo errors such as the appearance of the name Ain which I assume was the original name for Nur Iwana.  Overall, I enjoyed the read. 

Posted at 01:48 pm by k.WyNn
Make a comment

Monday, May 10, 2004
Queen of Bandits

"I,Phoolan Devi,the queen of bandits".

A story abt a low caste indian girl who suffered since she's a child. barely teens,she was forced to get married to a man as old as her father. actually that man suppose to get her when she turn 16 but he said he needs her to clean the house etc.. but thats not the actual reason

anyway, he tried to rape her n her family tried to get her back but she's now a shame to the village who believed that a wife must follow their husband. they live in poverty although her dad suppose to get a piece of land but his cruel brother control the land n the people.

anyway, to make it simple, one day she was kidnapped by a group of bandit n thats bring a change in her life. she married the bandit leader n learn how to be a bandit herslef. she act like robin hood, steal from rich for the poor. anyway, her husband was killed by his 'guru' n she tried to seek revenge. she formed her own bandits n become india most wanted woman. anyway,at the end, she negotiated with the police n get years in prison(i cannot remember)
aper2 pon, the story is great.. soem ppl might not like reading this kind of stuff as my fren only read halfway n called it boring while others said its great so.. up to ur taste la kot...

p/s: i'm not sure who's the author.i will try to search it later k.


Posted at 03:58 pm by AiSkRiM
Make a comment

Saturday, May 08, 2004
Nota Cinta Buatmu – Norhayati Berahim (07052004)

Cerita bermula dengan penemuan Johanna dengan keluarga perempuan yang telah menjadi madunya, untuk kepastian, samaada benar atau tidak yang suami nya Dihrran (seorang saudara baru) telah berkahwin lain tanpa memberitahu nya.  Disana dia tidak hanya berjumpa dengan ibu bapa Nora tetapi dia sempat bertemu muka dengan Nora madunya dan juga suaminya Dihrran.

 

Oleh kerana telah dihina oleh Nora, Johanna nekad untuk memohon cerai.  Maka bermulalah hidup sebagai seorang janda.  Dia berjaya sebagai seorang ibu tunggal dan juga sebagai seorang businesswoman. 

 

Dia kemudian bertemu dengan Graham seorang lelaki yang tidak percaya akan kewujudan Agama dan Tuhan.  Graham berjaya menambat hati Johanna dan juga anak nya Aiman.  Dihrran pula tidak mahu kehilangan Johanna dan cuba memujuk Johanna kembali kepada nya, setelah perkahwinan nya dengan Nora semakin hambar.

 

Mungkin kah Johanna dapat menerima Graham? 

Graham memeluk agama islam hanya kerana cintanya pada Johanna? 

Atau berjayakah Dihrran merujuk kembali kepada Johanna?

 

Lots of suspense in the story.  Also an good example of how to rise after a failed marriage.  Good read.

 

 REVIEW BY IRENE WYNN


Posted at 12:06 pm by AiSkRiM
Comments (1)

Setia Menanti – Fauziah Ashari (07052004)


Suatu cerita cinta & keluarga yang komplex.

 

Cerita berkisar di dalam keluarga Adrina.  Ibu bapa Adrina telah bercerai semasa dia masih kecil.  Adrina dibesarkan ayahnya.  Ibu Adrina telah berkahwin lain dan juga telah mendapat seorang anak lelaki bernama Nazhim.  Suami kedua meninggal dunia dan ibu Adrina sambung hidup sebagai Ibu tunggal sekali lagi.

 

Ayah Adriana pula berkahwin lain cuma setelah Adrina meningkat dewasa.  Ayah Adrina berkahwin dengan seorang janda beranak satu.

 

Adrina terkejut apabila mendapat tahu yang ayah nya telah berkahwin dengan Zalikha, ibu kepada Seorang yang dia pernah menaruh hati, Akid Ajmal.  Akan tetapi cinta itu putus setengah jalan setelah Ajmal berpindah ke tempat lain dan juga kerana hadirnya Fatihah.

 

Masa berlalu dan sekarang Adrina tinggal serumah dengan Ajmal, abang tirinya.

 

Mungkin kah ini, second chance bagi Adrina untuk mendapat Ajmal? 

Apa jadi dengan Fatihah?

 

Fatihah muncul kembali dalam hidup Ajmal bila dia bekerja di syarikat yang sama.

 

Mungkin kah cinta berputik kembali? 

Kenapa cinta Fatihah dan Ajmal kecundang dahulu? 

Siapa pula Dany?

 

Character lain seperti Zulfaris yang cinta Adrina setengah mati, juga dimasukkan untuk confuse pembaca.  Juga character Roslan sebagai seorang ketua yang bersifat buaya dan juga bagaimana ayah Adrina berangan untuk berkahwin dengan ibu Adrina setelah ia menjadi janda, makes the plot more complex.

 

A good read.  But read with a clear mind and know the hukum hakam of wanita-wanita yang haram dikahwini.  No parts that is ter-over (sexual innuendos) or gross.  Fauziah had always been a favorite with me.


REVIEW BY IRENE WYNN


Posted at 12:05 pm by AiSkRiM
Comments (2)

Thursday, May 06, 2004
HYPATIA, or new foes with an old face

i'm currently reading this book, written by Charles Kingsley...

since i'm telling u that CK was a professor in history in the 19th century, u would realize now that u have to read a little on philosophy and mythology before reading this book... i didn't, and, being an engineering graduate, i know zilch about philosophy... this means that i have to read word by word to TRY to understand what the author is trying to say... and most of the time i don't get it at all... (",)

still, this book does have an interesting premise... and as my teacher used to say, it's better to have read n understand half of a good book, than not to have read it at all... yea?

anyway, this story is about the city of Alexandria and the political cum religious problems that were brewing within the city's population... the rise of the christian faith at the time meant that the old faith, philosophy were considered as heathen and christianity was adopted as the official religion... leading the christian monks were Cyril, while the temple of pallas athene were guarded by Hypatia and her father...

Hypatia is this beautiful (what else?) & intelligent maiden who lectures on philosophy and regarded by the philosophers as the messenger of goddess pallas... her most brilliant pupil, Raphael Aben-Ezra is the one closest to her & matches her intellect (& she even suspects he knows more from her than he's letting on) and would be the person whom she would unleash all her knowledge, but for the fact that he's a Jew...

at the time, the two schools of thought (christianity & philosophy) fought hard to win over the population... the christians, the philosophers and the Jews regarded each other with suspicion... riots and clashes were rife... caught in the middle of it all was Philammon, a young monk from a faraway desert laura who was sent by his abbot to aid Cyril to fight for the christian faith..

other characters worth noting include Orestes the city prefect who has pledged his christianity to Cyril but has the hots for Hypatia, Miriam the shrewd old Jewish moneylender with a soft spot for Raphael, Peter the Reader @ Cyril's main sidekick who has a wicked heart (i believe so from what i've read so far) and Pelagia - a lovely girl whom i suspect shall be revealed to have a family connection with Philammon but i've yet to come to that part (",)

this book is littered with references to Homer's works, Greek myth, Nordic myth and philosophical thoughts which i haven't the slightest idea about (",)... so i get slowed down every few pages or so... but thanks to my useful thick webster's dictionary i am able to get past most of the names and places... other than that, the characters' ramblings (mostly the philosophers') to themselves kinda remind one of venezuelan telenovelas (remember the mis tres hermanas? hehe) and gets tedious after a while...

but if u'd like to give this book a try, by all means do so... don't let what i'm saying discourage u... i won't promise you an instantly engaging read coz it took a while for me to warm up to this book... but it did grow better after a while... and the fact that i keep imagining Orlando Bloom as the confused Philammon does help (",) hehe :blush blush:

anyway, you get a story, poetry, philosophy & mythology in one book... quite a deal dontcha think? after all... reading IS to enhance ur knowledge & broaden ur horizon, eh? 

that said, however, i have no idea how you can lay your hands on this book because i bought it at a secondhand bookstore in bazaar chowrasta, penang (it's a really cool place for cheap used books! anyone interested to know can tag me at my blog) and it's REALLY old... maybe you can go to the classics section at any MPH or Kinokuniya stores... the author's name is Charles Kingsley...

Posted at 07:51 pm by mizzJo
Comments (2)

ARTEMIS FOWL- EOIN COLFER

Buku yang sedang 'hot' sekarang. Published in 2001,tapi just discover it. Buku ini mengisahkan tentang Artemis Fowl, budak lelaki berusia 12tahun, seorang anak orang kaya yang terpaksa menjaga ibunya yang 'gila' setelah bapanya hilang tiba2.

Sebagai seorang Irish, yang mempercayai kewujudan fairies, gnome, leprechaun etc., dia telah menjelajah merata dunia mencari The Book. Buku yg dicarinya adalah buku peraturan fairies. Artemis ingin mencari jalan bagaimana hendak mendapat pot of gold.(Irish percaya yg all fairies keep a pot of gold).

So, dia berjaya membaca buku tu setelah menilik segala jenis language yg dia tau,hmm.. buku tu dlm bahasa gnomish(fairies nyer bahasa la). So, utk mendapat emas, dia mesti kidnap one of these creatures and the gold is as a ransom.

Luckily, time tuh ada satu leprechaun pompuan yg kena buat ritual. Ritual ni sebagai nak bagi kuasa magic dia byk balikla, ala2 charge bateri. Neway, leprechaun ni, Holly, seorg polis. So, Artemis ni gi tangkap Holly semasa dia nak buat ritual tuh, memandangkan si Holly ni jarang buat ritual, magic dia xde la so memudahkan Artemis tangkap dia.

Kehilangan Holly disedari member2 dia dekat polis department. Dlm buku nih, technology diorg lagi canggih dr tech manusia, so polis2 ni bley track down Holly. Tp since Artemis ada buku tuh, dia tau la mcm mana polis2 ni nyer procedure semua. So, awal2 tuh, Artemis dpt kalahkn polis dan negotiate dgn diorg. KAsik gold and diorg get Holly.

Maka seterusnya adegan2 pihak fairies ni  nak fight jugak dgn Artemis dengan membawa troll dan mengupah dwarf utk mencari sumber pengetahuan Artemis tentang diorg.

Pihak polis telah mcm freeze time dan diorg bersedia kasi gold pd Artemis tapi by the time diorg dpt Holly, diorg akan 'meletupkan' tempat tuh,di mana mmg xde org lagi sblm ni yg bley survive. Tetapi Artemis merasakan dia mampu terlepas dari time-field.

So, berjayakah Artemis menyelamatkn dirinya dan gold2 tuh? Happy reading!

p/s: I've always curious abt fairies,infact i've done a presentation abt them once, so this book really interesting for ppl like me. But, it doesnt mean i do believe in them!(aiyak.. did one fairy die when i utter this word?;))

Posted at 03:37 pm by AiSkRiM
Comments (6)

Wednesday, May 05, 2004
Z'ABA (ED.) - KALONG BUNGA

Buku ini adalah sebuah buku lama dalam simpanan saya, telah ditebuk-tebuk oleh gegat kerana terabai. Tapi bagi saya nilainya tinggi dan patut dijadikan koleksi bagi peminat-peminat kesenian dan kesusasteraan Melayu. Ia diberi nama Kalong Bunga, Pilihan dan Petikan dari Rangkap-Rangkap Puisi Melayu Cara Lama, diterbitkan oleh DBP sebagai Siri Sastera DBP tahun 1964.

Isinya pelbagai. Dari nyanyian kanak-kanak, pantun, gurindam dan seloka tua-tua dari hikayat lama, gurindam adat perpatih, gurindam serapah dan jampi, gurindam teka-teki dan gurindam seloka moden. Kalau diteliti satu-persatu banyak juga yang lucu-lucunya, dan ada terselit pantun-pantun lama yang boleh dikategorikan 18SX (dari sudut kesantunan Melayu dan agama).

Dengan meneliti puisi-puisi Melayu lama ini, dapat kita jengah kembali bentuk kehidupan yang pernah dilalui oleh orang-orang Melayu zaman dahulu. Contohnya ada nyanyian kanak-kanak yang diberi nama nyanyi mengadukan orang mengintai, atau nyanyi main mencari kerbau. Perbuatan mengintai memang agak popular di kampung-kampung pada zaman dahulu, manakala mencari kerbau menunjukkan dekatnya kehidupan kanak-kanak Melayu dengan desa mereka dan pekerjaan ibu ayah masing-masing.

Pantun Melayu pula sememangnya unik dan keunikan ini telah disentuh dengan baik dalam sebuah buku karya seorang penanam Peranchis yang pernah menetap dan mencari rezeki di Tanah Melayu, The Soul of Malaya. Buku tersebut telah memenangi anugerah Prix Goncourt di negara Peranchis. Ujarnya dalam buku yang bernada autobiografi itu: The first pantun had amused me like those puzzle drawings that have to be looked at from every side to find some hidden profiles in the contours of the obvious objects. But it was not long before I discerned beneath all their ingenuity, a very sure and very concentrated art.

Antara contoh pantun-pantun yang memikat adalah pantun berunsur romantik, seperti pantun 'Satu Dalam Banyak', 'Surat Memikat Kekasih' dan 'Cinta Tak Berbalas'. Ada juga pantun-pantun nasihat dan pengajaran misalnya pantun 'Menyesal', 'Sedikit Menungan Hidup' dan 'Berbagai Nasihat'.

Pendek kata buku ini sangat tepat dibaca kalau ingin mengetahui lebih lanjut tentang corak kesenian Melayu lama dan tinggalan nenek-moyang kita. Tidak pasti adakah buku ini masih dicetak dan dipasarkan oleh DBP. Sesiapa yang ada maklumat terbaru tentang buku ini harap dapat hubungi saya di alias_neng@yahoo.com, atau tinggalkan mesej di blog saya www.alias-neng.blogdrive.com.

Posted at 02:05 pm by neng
Comments (1)

Tuesday, May 04, 2004
Hatimu Untuk Siapa

 Tajuk: Hatimu Untuk Siapa
 Pengarang: H.M. Tuah Iskandar
 Terbitan:Alaf 21 Sdn Bhd
 Cetakan Pertama: 2003
 ISBN 983-124-126-6


Sipnopsis:

Konflik antara dua beradik yang berlainan karaktor, Mazwin dan Szaza; seorg model beranak janda satu yg daring dan sorg lagi suri rumah yg sopan. Tapi, Szaza yg sopan telah berubah sama sekali selepas berjumpa balik kekasih lama, Izam, seorg ahli perniagaan yg kaya dan popular. Szaza nak kembali kepada Izam.

Pada masa tu, Izam dah beristeri, Salina tapi dia turut menjalin hubungan dengan beberapa wanita cantik yg lain, termasukla Szaza dan Mazwin tanpa mengetahui mereka adalah saudara.

Szaza berusaha keras untuk merebut hati Izam dan sanggup melupakan suami dan anak-anaknya. Berlaku persaiangan senyap tanpa disedari oleh Szaza dan Mazwin hingga membawa pelbagai insiden yang membabitkan harta, nyawa dan perasaan.

Izam yg menghadapi masalah apabila mengetahui Mazwin dan Szaza adalah bersaudara telah meminta pertolongan daripada seorang pakar motivasi dan pakar motivasi tersebut memberi Izam satu transkrip sejarah untuk dibaca.

Preview:

Jalan cerita buku ni simple, menggunakan pendekatan yang mudah dan jujur tentang kepincangan masyarakat kita. Tetapi apa yang memberatkan kandungan buku ini ialah 'transkrip' yg dibaca oleh Izam. Pembaca perlu membaca transkrip tersebut juga. Transkrip itu mungkin kelihatan tidak releven di awal cerita. Namun, setiap perkataan memunyai mesejnya yang tersendiri. Selamat menghayati ;-)

Posted at 06:40 pm by Aan Andes
Comments (1)

Monday, May 03, 2004
Tony Parsons - Man and Boy

Kenapa memilih buku ini?

Adakalanya sesebuah buku dipilih dari rak hanya kerana sebab kecil yang lahir dari sekitar diri. Man and Boy diambil dari rak pada mulanya kerana tajuk dan ilustrasi kulitnya yang ringkas - berwarna putih dengan latar tulisan dari sebuah kamus, dihiasi gambar dua pasang kasut, satunya milik lelaki dewasa dan satu lagi milik kanak-kanak lelaki. Di sebalik ringkasnya ilustrasi kulit depan, buku ini telah memenangi anugerah British Book Awards sebagai Book of the Year. Tajuknya menggamit hati kerana sememangnya saya gemar dengan buku-buku yang meneroka hubungan kemanusiaan, tidak kira pertalian saudara, cinta mahupun persahabatan. Semakin berbeza dari biasa, nescaya semakin berkesan sesebuah cerita.

Sinopsis:

Buku ini mengisahkan Harry, seorang pengarah rancangan televisyen yang telah mengalami krisis rumah tangga setelah menjalin hubungan dengan seorang rakan sekerjanya, Siobhan. Kehidupannya yang normal berubah mendadak apabila isterinya Gina mengetahui hal itu dan bertindak meninggalkan dia dan anaknya untuk kembali mengejar impiannya untuk bekerja di Jepun sebagai penterjemah. Tambah menyulitkan, pada masa yang sama Harry kehilangan kerjaya.

Dia terpaksa membiasakan diri menguruskan anaknya Pat yang setiap ketika bertanyakan ibunya, manakala usahanya untuk memujuk Gina kembali ke pangkuannya gagal. Dia juga harus bermula semula dalam kehidupan kerjaya setelah kehilangan pekerjaan. Banyak perkara yang selama ini hanya dipandang ringan tentang urusan rumahtangga kini diberesinya sendiri - dari cara menyediakan makanan untuk Pat (spageti hijau kegemarannya), menyampu rambut Pat dan melayannya bermain. Dia mulanya berasa begitu terasing dalam dunia pengurusan dan penjagaan anak yang biasanya lebih sinonim dengan wanita. Namun kasih sayang terhadap Pat membuat dia mengharungi semuanya. Dia belajar erti kehidupan seorang bapa tunggal.

Sementara itu di Jepun Gina tetap dengan pendiriannya untuk tidak pulang buat sementara. Tambah menyulitkan pembaikan rumahtangga Harry adalah pertemuan Gina dengan seorang lelaki lain di sana. Harry yakin tujuan Gina berbuat demikian hanyalah untuk balas dendam, namun Gina menolak tanggapan Harry dan mengatakan bahawa Harry tidak dapat menerima kenyataan bahawa Gina mampu hidup tanpanya. Pada masa yang sama Harry juga berkenalan dengan seorang ibu tunggal, Cyd yang mempunyai seorang anak perempuan bernama Peggy. Kadangkala Cyd akan meninggalkan anaknya Peggy bersama-sama Harry dan Pat apabila dia bekerja. Ini tambah mengeratkan hubungan mereka.

Pada suatu ketika setelah hubungan Harry dan Cyd berjalan dengan baik untuk suatu waktu agak lama, satu peristiwa telah berlaku hingga menyebabkan Cyd memutuskan untuk kembali ke negaranya, Amerika. Harry yang mula menaruh perasaan terhadap Cyd begitu hampa.

Kesudahannya...? Benarkah Cyd pulang ke Amerika? Barangkali boleh beli/pinjam dan baca. Ada dua lagi novel sambungannya, iaitu Man and Wife dan One for My Baby. Bukunya tidak terlalu berat untuk dibaca di waktu senggang.

Kesimpulan:

Selamat membaca! :) (tak larat nak simpulkan lagi...)




Posted at 05:00 pm by neng
Comments (3)


Next Page











<< August 2004 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31




Contact Me



rss feed


Blogdrive